GLIWICKI TYGIEL

Gliwice to istny tygiel kulturowy. Posmakujemy w nim w piątkowe popołudnie, 23 listopada. Imprezą Gliwicki Tygiel chcemy pokazać, z jak wielu kultur mieszkańcy Gliwic mogą czerpać inspiracje twórcze, a także kulinarne.

Naszym gościem będzie między innymi Remigiusz Rączka, znawca i mistrz kuchni śląskiej. Mamy też nie lada gratkę dla fanów zespołu Frele. Dziewczyny zasłynęły m.in. dzięki śląskim aranżacjom światowych przebojów. Na scenie w CH FORUM zobaczymy je ok. godz. 19:45.

W programie od godz. 16:00 są też m.in. występy zespołów ze szkół i przedszkoli, którymi nawiążą one do elementów kultury niemieckiej, ukraińskiej oraz śląskiej. Sporo miejsca poświęcimy kulturze romskiej, m.in. dzięki występom zespołu Romane Ćercheni ze świetlicy integracyjnej „Pod lipami” oraz Teresy Waleriańskiej z zespołem. Około godz. 17:30 odbędzie się wręczenie nagród laureatom konkursu „Romskie bajanie”.

Naszym gościom nie damy też zgłodnieć i rozstawimy wokół podium scenicznego stoiska z potrawami do degustacji. Przygotują je uczniowie ze świetlicy integracyjnej „Pod lipami” (kuchnia romska), z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 12 (kuchnia ukraińska) oraz z Zespołu Szkół Specjalnych (kuchnia niemiecka).

Imprezę poprowadzą: Marta Kryś z Miejskiej Biblioteki Publicznej oraz Zygmunt Piórkowski, historyk.